In lunca Tarnavei Mari, situata in spatele catedralei si a scolilor, se aflacampia unde s-a tinut Marea Adunare Nationala de la 3 - 15 mai 1848.

Tot aici, in anul 1911, s-au tinut serbarile semicentenarului ASTREI, la care au luat parte numerosi literati, oameni de stiinta si cultura din toateprovinciile romanesti,timp in care Aurel Vlaicu zbura cu propiulavion deasupra multimii.

CIteste mai mult

Traversand "Podul Minciunilor" (numit asa pentru ca aici se intalneau femeile si barfeau). spre a urca Dealul Hula Blajului, in partea dreapta se afla cladirea impunatoare numita inainte "Institutul Recunostintei". Numele aminteste de contribuita pe care au avut-o elevii si locuitorii din Blaj si din imprejurimi la ridicarea acestei cladiri.

CIteste mai mult

In spatele catedralei se afla renumita gradina botanica. Infiintata in anul 1881, este cea mai veche gradina botanica din lume infiintata pe langa o scoala secundara.

Gradina botanica a luat fiinta, prin ravna profesorului naturalist Alexandru Uilacan. Colectia ei a fost imgogatita de urmasii sai, din randul carora se remarca marele savant botanist Alexandru Borza.

CIteste mai mult

Strajuind inspre nord orasul, pe un deal vizibil din oricare punct al Blajului, se afla un monument stilizat reprezentand evenimentele de la 1848 cand, pe durata adunarii nationale, aici a stationat o legiune de moti, care in frunte cu Avram Iancu au supravegheat Campia Libertatii.

CIteste mai mult

La marginea nordica a orasului, in apropierea soselei ce duce spre Tarnaveni, se afla Teiul lui Eminescu, declarat monument al naturii.

In primavara anului 1866, marele poet a strabatut lungul drum, care leaga Bucovina de cetatea culturii transilvanene.

CIteste mai mult
Acestea sunt toate